Κρητική Δίαιτα

Κρητική Δίαιτα

Η κουζίνα της Κρήτης σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται ως «πλούσια» μόνο την ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη για το τι σημαίνει «πλούσιος».

Η κρητική κουζίνα είναι ένας τρόπος ζωής: απλός, αδέσποτος, χωρίς περιττά καρυκεύματα και υλικά για να ενισχύσουν τη γεύση. Βασίζεται στα καθαρά, μη επεξεργασμένα αγαθά που προσφέρει η κρητική γη και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος.

Το βασικό στοιχείο της παραδοσιακής κρητικής διατροφής είναι τα τρόφιμα από φυτικές πηγές, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης καταναλώνονται σε μικρότερη συχνότητα και περιστασιακά. Εν συντομία, οι Κρητικοί καταναλώνουν εποχιακά προϊόντα, τοπικά παραγόμενα, τα οποία έχουν υποστεί λίγη ή και πολλές φορές καθόλου επεξεργασία. Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, μέλι, όσπρια, λαχανικά, ενδημικά άγρια ​​χόρτα και βότανα, ανεπεξέργαστοι κόκκοι και ξηροί καρποί, υπάρχουν σε αφθονία. Κυρίαρχο στην κρητική διατροφή είναι το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή λίπους σε σαλάτες και στην παρασκευή τροφίμων, σε αντίθεση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως ζωικά λίπη ή άλλους τύπους λαδιού. Το ελαιόλαδο επικρατεί στην κρητική διατροφή, καθώς είναι το πιο ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και έχει υψηλή θρεπτική αξία.